Waarom plancha grillen steeds meer aan populariteit wint!

Plancha grillen is al jaren erg populair en wordt ook steeds meer gebruikt. Het is een eenvoudige manier van bakken. In deze blog geven wij je graag 5 tips om het plancha grillen (of bakken) en het gebruik van de plancha grill barbecue makkelijker te maken. Dus heb je een plancha of wil je er één aanschaffen, lees dan zeker verder voor handige tips!

Wat is plancha grillen?

Plancha grillen of bakken is heel eenvoudig uit te leggen. Een plancha is een bakplaat of grillplaat die veel gebruikt wordt in de Spaanse, Franse en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is eigenlijk een gladde metalen plaat (meestal RVS of geëmailleerd gietijzer) die op een gasfornuis, barbecue (hout of gas gestookt) of speciale plancha grillhouder plaatst kan worden. Op de plancha kun je allerlei soorten voedsel bereiden, zoals vis, vlees, groenten, taco’s, wraps en fruit. De mogelijkheden zijn onbeperkt en als je een beetje bedreven bent dan kun je op een plancha een complete maaltijd bereiden! De eerste stap bij het plancha bakken is het invetten en goed heet laten worden van de bakplaat. Hierna kun je direct aan de slag.

Planchas bestaan er in veel soorten en maten. Bij BarbecueBay hebben we gekozen voor zowel geëmailleerde als roestvrij stalen planchas van de merken Brabura Grills en Forge Adour. Twee vooraanstaande producten van hoogwaardige plancha grill barbecues.

A. Geëmailleerde gietijzeren planchas:

Emaille biedt totale bescherming tegen oxidatie en voorkomt barsten. Het resultaat: een stevige en gladde plancha, waaraan geen voedsel blijft plakken, en bovenal gemakkelijk schoon te maken. Wat het koken betreft, zult u niet teleurgesteld zijn: dit type coating garandeert een stabiele, gelijkmatige en sterke temperatuur.

B. Roestvrij stalen planchas:

Roestvrij staal heeft een professionele uitstraling (niet voor niets ziet u in de meeste restaurants roestvrij stalen planchas) en een lange levensduur, is onbreekbaar en uitermate robuust, maar is wat minder gemakkelijk schoon te maken (en verkleurd door het gebuik) en vereist iets meer ervaring om goede gerechten te bereiden. Maar eenmaal aan gewend een perfecte plancha grill voor thuis gebruik.

Alle BarbecueBay planchas werken op gas, zowel butaan als propaan. Ons advies, gebruik propaan want dat is probleemloos het hele jaar te gebruiken. Forge Adour levert daarnaast ook elektrische planchas die ook voor binnenshuis geschikt zijn.

Tip 1: Verschillende warmtezones met een plancha:

Ben je een beginnende chef en wil je ook het plancha bakken uitproberen, ga dan eens aan de slag met de verschillende warmtezones van een plancha plaat. Bij onze planchas heb je, afhankelijk van het type, altijd beschikking over minimaal 2 en maximaal 4 zones die afzonderlijk van elkaar bediend kunnen worden. Deze creëer eenvoudig door de gasbranders of de knoppen van de elektrische plancha hoger of lager te zetten. Hierdoor wordt één kant van de bakplaat warmer en kun je hier bijvoorbeeld een stuk vlees goed heet dichtschroeien en het andere deel gebruiken voor het langzamer gaar worden van een visje of je groente of andere gerechten.

Een heel handig en niet duur instrument om de temperatuur van de plancha te meten is een digitale infrarood thermometer, je richt de infraroodstraal simpelweg op de plancha en je weet meteen hoe warm de plancha is. Deze thermometers zijn niet duur en kun je ook voor andere toepassingen gebruiken om de temperatuur te meten.

Het grote voordeel van een gasplancha is dat je altijd een stabiele en constante temperatuur kunt creëren. Hierdoor ben je gegarandeerd van de beste bereiding van de gerechten. Niets is vervelender dat je dure stukje vlees niet goed gaar wordt of verbrand door te lage of te hoge temperatuur van de plancha

Tip 2: Gebruik handige accessoires om het plancha bakken makkelijk te maken:

Buiten koken wordt natuurlijk makkelijk met het juiste gereedschap. Denk bijvoorbeeld aan een goede tang om vlees mee om te draaien, spatels om groente te mixen en een schort om vuil en vet op de kleren tegen te gaan. Naast deze accessoires zijn bijvoorbeeld een serveerplank, of hittebestendige handschoenen natuurlijk onmisbaar bij het buiten koken.

Tip 3: De juiste ingrediënten:

Plancha bakken is een veelzijdige manier van bakken. Je kunt natuurlijk heel simpel hamburgers bakken op de bakplaat. Maar ook andere gerechten of ingrediënten maak je klaar op een plancha. Allereerst is het belangrijk dat de ingrediënten droog zijn en niet te vet. Op deze manier kun je ze direct dichtschroeien en gaart het iets langzamer naar binnen. De plancha bakplaat is in principe voor ieder recept een goede optie. De bakplaat kan dus gebruikt worden om direct ingrediënten mee te garen. Daarbij is de bakplaat goed om een sausje mee te maken, je kunt er rustig een pannetje opzetten om saus te maken, een visje te garen met of iets kort warm te houden in een gietijzeren pan.

Tip 4: Onderhoud en opslag van een plancha grill bakplaat:

Het onderhoud van een plancha grill bakplaat gaat snel en gemakkelijk en is vrij eenvoudig. Na gebruik (bij voorkeur als de plaat nog warm is…dus wel uitkijken dat je je vingers niet verbrandt) schoonmaken met water, spatel, staalwol en keukenrol en de plancha is gereed voor de volgende gelegenheid. De geëmailleerde gietijzeren plancha is bestand tegen schuren en staalwol dus zal nauwelijks krassen.

Dat de roestvrijstalen plancha gevoeliger is voor krassen heeft te maken met de oorsprong van het materiaal roestvrij staal, maar dat doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van de plaat of het bakproces, integendeel veel chef-koks geven, om zijn voortreffelijke bakkwaliteiten, de voorkeur aan een roestvrij stalen plancha, maar het mag duidelijk zijn dat deze duurder is dan een geëmailleerde plancha vanwege de hogere grondstofprijs van RVS.

Tip 5: de branders van de planchas:

BarbecueBay heeft voor de plancha merken Brabura Grills en Forge Adour gekozen vanwege de uitvoering van de gasbranders. De gasbranders van beide merken verhitten door de speciale constructie de total onderkant van de plancha. Hierdoor wordt de warmte over het gehele oppervlakte van de plancha verdeeld en krijg je geen hotspots (meer plaatselijke verhitting van de plancha). Planchas met een ronde brander (zoals bij veel gasfornuizen) geven een hotspot maar verhitten veel minder goed de total plancha met als gevolg dat de plancha niet overal dezelfde temperatuur heeft tijdens het grillen of bakken. Veel fabrikanten gebruiken ronde branders omdat deze goedkoper zijn de constructies die Brabura Grills of Forge Adour gebruiken.