Wij krijgen regelmatig de vraag:wat moet ik nu kiezen, de roestvrij stalen of de geëmailleerd gietijzeren plancha“?

Het antwoord hierop is niet vanzelfsprekend.

Bij het kiezen tussen roestvrij staal en geëmailleerd gietijzer is het belangrijk om rekening te houden met je kookbehoeften, onderhoudsvoorkeuren en budgettaire overwegingen.

Beide materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen die passen bij de verschillende kookbehoeften. Roestvrij stalen planchas worden soms meer gebruikt in professionele keukens (denk bijvoorbeeld aan de Teppanyaki plaat in de Japanse keuken), terwijl geëmailleerde planchas iets populairder zijn bij de thuischefs.

Onderstaand geven we een overzicht van de pros en cons van de beide materialen die Brabura Grills en/of Forge Adour gebruiken voor hun planchas. Hopelijk kun je met deze informatie je keuze vergemakkelijken.

Roestvrij stalen Planchas:

Pros:

  • Corrosiebestendigheid: roestvrij staal is bestand tegen roest en corrosie, wat de duurzaamheid bevordert.
  • Hygiënisch: roestvrij staal is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, waardoor het een hygiënische optie is.
  • Snelle Verwarming: roestvrij staal warmt snel op, waardoor je iets sneller kunt beginnen met koken.
  • Lichtgewicht: het lichtere gewicht van roestvrij staal maakt de plancha gemakkelijker te verplaatsen en te hanteren.
  • Voorbehandeling: plaat voor eerste gebruik reinigen en vervolgens met zonnebloemolie (kan goed tegen hoge temperaturen) inbranden, indien nodig meerdere keren herhalen.
  • Nabehandeling: na gebruik, de eet- en vetresten met spatel verwijderen en vervolgens de nog warme plancha met water en zachte schuurspons of staalwol reinigen. Gebruik hierbij een spatel. Pas op voor hete stoom. Na reiniging de plancha met zonnebloemolie inwrijven en uitpoetsen.
  • Professionele uitstraling: in veel restaurants worden roestvrij stalen planchas gebruikt
  • Bak- en kookwaliteit: met roestvrij staal kunt u alle soorten bereidingen uitvoeren . De warmteverdeling is gelijkmatig over de gehele plaat. Het is mogelijk, afhankelijk van de afmetingen, om twee of meer kookzones met verschillende temperaturen te hebben door de knoppen op de plancha verschillend in te stellen
  • Garantie: levenslange garantie op de plancha van roestvrij staal

Cons:

  • Minder Warmtevasthoudendheid: roestvrij staal behoudt warmte iets minder goed dan gietijzer, wat de consistentie van het koken kan beïnvloeden.
  • Minder anti-aanbak eigenschappen: roestvrij staal biedt niet dezelfde natuurlijke anti-aanbakken als goed geëmailleerd gietijzer.
  • Kan krassen: roestvrij staal is gevoeliger voor krassen, wat het uiterlijk kan beïnvloeden.
  • Verkleuren: een roestvrij stalen plancha zal door het gebruik verkleuren, dit is uiterlijk en zal de kwaliteit van het bakken niet beinvloeden
  • Prijs: over het algemeen zijn roestvrij stalen planchas duurder zijn dan gietijzer, simpelweg omdat basis grondstoffen duurder zijn.

Geëmailleerd Gietijzeren Planchas:

Pros:

  • Uitstekende warmtevasthoudendheid: geëmailleerd gietijzer behoudt warmte goed, waardoor het ideaal is voor langzaam koken.
  • Bestand tegen hoge temperaturen: waardoor dichtschroeien en grillen nog beter zal gaan
  • Duurzaamheid: het geëmailleerde oppervlak beschermt het gietijzer tegen roest en corrosie, waardoor het duurzaam is.
  • Veelzijdigheid: kan worden gebruikt voor verschillende kookstijlen.
  • Praktisch en hygiënisch: door gladde en harde oppervlakte kan geëmailleerd gietijzer. eenvoudig gereinigd worden met een spatel en staalwol (met eventueel wat afwasmiddel) zonder dat het oppervlakte beschadigt
  • Mooi en strak uiterlijk: geëmailleerd gietijzer heeft een glad en aantrekkelijk uiterlijk.
  • Voorbehandeling: de plancha heeft geen voorbehandeling nodig bij in gebruik name, wel voor het eerste gebruik reinigen.
  • Nabehandeling: na gebruik, de eet- en vetresten met spatel verwijderen en vervolgens de nog warme plancha met heet water en staalwol reinigen. Gebruik hierbij een spatel. Pas op voor hete stoom. Hierna met keukenrol oppoetsen.
  • Kan niet roesten: u hoeft de plancha niet met olie te beschermen, de plancha is stabiel en bestand tegen water en vet en kan tegen zeer hoge temperaturen.
  • Anti-stick: bij de geëmailleerde plancha is maar weinig olie of vet nodig, het voedsel blijft nauwelijks plakken
  • Bak- en kookwaliteit: met geëmailleerd gietijzer kunt u alle soorten bereidingen uitvoeren . De warmteverdeling is gelijkmatig over de gehele plaat. Het is mogelijk, afhankelijk van de afmetingen, om twee of meer kookzones met verschillende temperaturen te hebben door de knoppen op de plancha verschillend in te stellen
  • Garantie: levenslange garantie op de plancha van geëmailleerd gietijzer
  • Prijs: in algemeen iets goedkoper dan roestvrij stalen planchas

Cons:

  • Gewicht: Geëmailleerd gietijzer kan zwaar zijn, wat de mobiliteit kan beperken.
  • Kwetsbaarheid bij blootgestellen aan stoten of vallen.
  • Gevoeliger voor thermische schokken: snelle (geforceerde) temperatuurveranderingen kunnen schade. veroorzaken aan het geëmailleerde oppervlak, daarom nooit met ijsblokjes op de plancha om deze schoon te maken, gewoon heet water is voldoende.

Wij hopen dat met deze uitleg het eenvoudiger wordt om een keuze te maken. Nogmaals, zowel de roestvrij stalen als de geëmailleerd gietijzer planchas zijn van voortreffelijke kwaliteit en je kunt er prachtige resultaten mee bereiken!